Thursday, October 30, 2008

Lama tidak menulis di blog ni ya...

Salam semua...

Minta maaf bebanyak kerana lama tidak mencoretkan sesuatu di dalam blog ini...Sebenarnya, sudah lebih kurang 2 minggu aku meninggalkan komputer dan internet kerana aku telah berada di Semenanjung Malaysia, untuk menghadiri temuduga...Ni pun aku terpaksa ke cc di Seksyen 2 Shah Alam untuk menulis di sini...

Untuk mendapatkan jawatan tersebut, aku kena menghadiri 2 sesi temuduga pada tarikh yang berlainan. Jika lulus sesi temuduga pertama, jadi aku akan dipanggil untuk sesi temuduga seterusnya...Buat masa ini, aku telah dipanggil untuk sesi kedua pada minggu depan...

Kesian juga dengan bosku itu kerana aku terpaksa lagi menelefonnya untuk memberitahu bahawa aku perlu menyambung cuti lagi. Sebenarnya aku juga berasa bersalah kerana bercuti panjang, tapi aku perlu juga untuk memikirkan masa depanku, takkan selama-lamanya kerja di company yang tak menjamin kita di masa depan. Sebenarnya aku telah pun menghantar notis 2 bulan, tapi dia meminta aku menangguhkan pemergianku untuk bekerja di tempat lain. Sebenarnya boleh je kalau dia mencari candidate yang sesuai untuk menggantikan aku, tapi biasalah kan, company kecil ni, kena training lagi n etc.

Ok la kawan-kawan sekalian, aku nak menmbuat research sket untuk interview nanti...Doakan kejayaanku, ya...

Friday, October 17, 2008

Masalah tidak berkesudahan

Susahnya buat keputusan...nak biul dah kepala otak ni memikirkan nak ke tak nak? Pernah tak anda merasa sepertimana yang aku rasa sekarang ni?

Baru semalam aku menerima panggilan tersebut, dan semalam juga berdoa banyak-banyak kepada Yang esa supaya dimudahkan petunjuk, apa yang perlu kulakukan. Tapi blank lagi rasa kepala hotak ini...Tension...

Apa-apa pun keputusan terletak di tanganku...pergi, belum tentu lagi berjaya, kalau tak pergi, memang dah tahu tak dapatla maknanya...aduss...

Ya Allah permudahkanlah jalan untukku membuat keputusan...Amin

Wednesday, October 15, 2008

Lists of phobia...

A phobia is a persistent, irrational fear that causes a person to feel intense anxiety. People can develop phobias about many things, such as spiders, the darkness, social situations, foods, enclosed spaces, to name but a few.

Here is a shortened list of A-Z of phobias;
-Agoraphobia - a fear of open space
-Bibliophobia - a fear of books
-Carcinophobia- a fear of cancer
- Dendrophobia - a fear of tree
- Ecclesophobia - a fear of church
- Felinophobia - a fear of cats
- Genuphobia - a fear of knees
- Hydrophobia - a fear of the water
- Isolophobia - a fear of being alone
- Japanophobia - a fear of Japanese people
- Kleptophobia - a fear of stealing
- Lygophobia - a fear of darkness
- Musophobia - a fear of mice
- Necrophobia - a fear of death
- Panophobia - a fear of everything
- Ranidaphobia - a fear of frogs
- Schlionophobia - a fear of school
- Telophobia - a fear of being last
- Uranophobia - a fear of heaven
- Venustraphobia - a fear of beautiful women
- Wiccaphobia - a fear of witches
- Xanthophobia - a fear of the colour yellow
- Zenophobia - a fear of strangers or foreigners

Buang bayi?

Perasan tak banyaknya kes buang bayi sejak akhir-akhir ini? Apalah dosa anak-anak yang tidak tahu apa-apa dibunuh atas dosa ibu bapanya...

Kesalahan bunuh boleh membawa ke tali gantung, samalah juga jika membuang bayi pesalah seharusnya dihukum dengan membawanya ke tali gantung, tanpa kompromi. Menurut pembacaan saya disini, si ibu kejam tersebut sanggup merendam bayi tersebut di dalam baldi sebelum dibuang di Masjid Tengku Tengah Zaharah. Bukannya dia minta dilahirkan di dunia ini tapi kenapa budak yang tidak berdosa itu terpaksa menghadapi kematian akibat perbuatan ibu dan bapanya?

Berita TV3 semalam lagi menyentuh hati ini apabila mayat bayi perempuan dibuang di dalam plastik hitam dan diseret dan direbut oleh kambing-kambing di kawasan tersebut. Begitu menyedihkan kerana ia menunjukkan rasa perkemanusiaan sudah tidak wujud lagi dalam hati si ibu tersebut. Ataukah rasa ingin menutup keaiban diri sendiri lagi besar daripada perikemanusiaan dalam diri?

Dalam hal ini kemaksiatan perlu dibanteras untuk mengelakkan hal seperti ini berlaku. Di sinilah bermulanya episod keperitan pendidikan anak-anak yang perlu diambil berat oleh ibu bapa. Bukannya mudah untuk menjaga anak-anak, lebih-lebih lagi di zaman moden ini. Pengaruh yang terbesar sekali adalah internet.

Daripada internet, budak-budak pun sudah pandai melayari laman porno. Tak boleh menonton di rumah pergi ke cyber cafe dengan kawan-kawan. Tengok orang putih rakam gambar mereka sendiri. Terasa pula nak ambik gambar sendiri pula, boleh guna handphone. Handphone dah canggih siap boleh upload dan download gambar dari internet pula. Kemudian kewujudan mereka yang 'pandai' membuka laman web sendiri dan kemudahan untuk mendownload disediakan seperti baru-baru ini terbaca dalam Berita Harian di mana terdapatnya laman web yang berunsurkan lucah di mana pelakonnya adalah warga Melayu. Peliknya kerana rasa malu sudah tidak ada dalam diri mereka.

Berbalik kepada kes buang bayi, jati diri perlu diperkukuhkan oleh setiap wanita supaya berakhlak baik dan terpelihara. Kembalilah kepada ajaran agama, nescaya semuanya akan bahagia dan sejahtera. Hanya Islam sebagai penyelamat ummah.

Tarikh lahir adalah nasibku?

Aku ingin berkongsi dengan pembaca mengenai tarikh lahir. Nak percaya 100% tak boleh juga tapi anggaplah ini sebagai permainan sahaja. Sebenarnya, ia adalah teori oleh Dr Fadilah Kamsah. Aku mengetahui mengenai teori ini bukanlah daripada Dr Fadilah sendiri, tetapi melalui ibuku yang mana kawannya telah membawa teori ini ke sekolah dan ibu membawanya balik ke rumah...

Caranya seperti di bawah;

Contoh penggunaan: tarikh lahirku adalah 25 April 1981

-Tambah nombor-nombor (25, 04, 81), iaitu tambahkan nombor pertama, iaitu 2+5=7, 0+4=4 dan 8+1=9.
-Jika nombor tersebut lebih daripada 9, contohnya 8+4=12, pastikan ia menjadi satu angka, maka 1+2=3.
- Tambahkan lagi dua angka di atasnya, iaitu 2+4=6
-Tambahkan nombor pada barisan 2 dan 3 untuk mendapatkan angka di luar kotak seperti gambarajah di bawah.



1. Kepimpinan
2. Perempuan:cantik, Lelaki:kahwin dua
3. Ambil berat
4. Baik Hati
5. Hutang
6. Kaya
7. Halangan
8. Peluang
9. Cemerlang, gemilang, terbilang (ala-ala macam slogan pak Lah la plak)

Dalam kotak tigasegi itu mengandungi tiga barisan, kan.
Barisan 1 dan 2 mewakili zaman remaja, barisan 3 mewakili zaman dewasa manakala dua angka di luar segitiga itu mewakili zaman 40an.

Menurut tarikh lahir aku laks,

Remaja - halangan, baik hati, cemerlang, gemilang, terbilang, cantik
Komen - aku rasa halangan je yang paling betul sebab sepanjang aku jadi mahasiswa di peringkat masters, pelbagai dugaan dan keperitan yang aku alami. Masalah dengan supervisor, masalah kewangan, masalah sumber info etc. Nantilah dalam post akan datang nanti aku cerita in detail. Nasib baik tak menangis air mata darah...

Dewasa - Kaya
Komen - kaya ke aku? humm..susahnya nak jadik kaya nih...Yang penting sekarang kena berusaha menuju kejayaan, jangan lupa akhirat dah ler. Terlalu kaya karang lupa dunia lak.

40-an - Peluang, kepimpinan, cemerlang gemilang terbilang
Komen - InsyaAllah semoga aku berjaya menggapai cita-citaku ini. Amin.

Korang apa laks? bolehla share sket...Apa-apapun ni adalah teori semata-mata. Janganlah ambil serius sangat.

p/s tapi yang kawin dua tu aku musykil sket...

Sekadar Hanya Cetusan is Proudly Powered by Blogger

Sebarang komen layangkan ke pumpkin254[at]gmail.com