Wednesday, October 28, 2009

Mai kursus le


Actually baru balik dari kursus kepimpinan pada Isnin (26 Ogos lalu, kerjasama antara KPT dan INTURA. Memang best dan tiptop, kemudahan penginapan, makanan hinggalah kepada kerjasama yang baik daripada pihak penganjur.

Mula-mula bila dapat surat yang mengatakan yang aku kena datang gak ke kursus ni, alahai rasa malasnya. Tapi, once masuk bilik penginapan bilik je, dah la sebilik 2 orang je, ada tv dan aircond juga. Sesekali terasa macam bercuti pula. hehe...

3 hari pertama, biasalah, kena hadiri lecture, tapi yang paling best lecture pasal diplomatik dan keselamatan negara. Banyak benda baru yang dapat dikongsikan bersama peserta2 kursus.

Lepas tu hari kedua terakhir adalah program LDK, program ini menitik beratkan kerjasama antara ahli, dan arahan peru diberikan oleh seorang sahaja, kalau banyak2 arahan mesti kerja tidak akan berjaya dibuat, lebih kurang macam tu la penilaian yang aku fahami sepanjang program ini. Malamnya, simulasi kembara dijalankan, dan mata ditutup sepanjang perjalanan, letih tapi seronok.

Hari kemuncak adalah Kembara, di mana kami telah dibawa ke Perak, specific nama tempat tu tak ingat lak...huhu...kemi perlu meredah sungai, naik bukit yang bercerun tinggi, dah la masa tu lepas hujan, lepas tu kena turun dari tebing dengan air sungai yang deras mengalir di bawah...yang paling aku risau pada mulanya adalah aku kena menyelam untuk menyeberang kerana kayu besar diletakkan di tengah sebagai halangan. Aku ni dengan tak pernah menyelam, xpandai berenang langsung, berjaya juga atasinya. Lepas tu, masuk dalam gua yang gelap, kena la merangkak dan berjalan dalam keadaan yang gelap, dengan air sungai yang deras pulak tu. Oleh itu, pada 25 Oktober 2009 adalah hari bermakna dalam hidupku...hahha...walaupun mungkin ada orang kata...'ala biasa je tu' tapi aku tetap merasakan ini adalah antara pencapaian terbaik dalam hidupku.

Apa yang boleh aku simpulkan daripada aktivit kembara ini, kita perlu berani dalam hadapi halangan yang terbentang di hadapan. Semangat dalam diri perlu ada untuk berjalan terus ke hadapan hingga ke garisan penamat. Kadang-kadang rasa putus asa dalam diri memang ada, tapi semua rasa tersebut perlu kita tepis untuk terus menuju ke hadapan. Yes, u can do it babe!!!

Balik dari trip je terus facebook akaun untuk peserta kursus dibuka...semoga networking antara ahli berterusan untuk kebaikan bersama.

Tuesday, October 27, 2009

Salam Mesra

Kesiannya blog ni...senyap je kan...bukan ape, tuan rumah busy memanjang sampai dah lupa nak menjenguk rumahku ini...banyak benda nak kena buat...tak tau la cemana org lain boleh wat blog di samping kerja-kerja yang memerlukan minda yang sentiasa bergerak pantas ni...

Nak ucap hari raya, raya pun dh lepas...apa pun...SELAMAT BERJUANG UNTUK RAKAN-RAKAN SEKALIAN!!!

Wednesday, August 5, 2009

G orang kahwin

Pernah tak korang rasa otak yang kepam? yang dah overload dan tak boleh membaca sepatah haram pun lagi...sekarang ni la aku merasainya...

ok la...kan dah janji nak bercerita pasal aku balik kampung tu kan...Nak dijadikan cerita, kebetulan masa tu ada orang kahwin...pastu mak mertua aku la, bercerita yang umur perempuan tu dah agak lewat dah juga, 30an...dia kahwin dengan laki orang you, baru 36 umur lelaki tu...pastu dah la lelaki tu kerja kilang...anak dah tiga pula tu...uisy..powerpuff boy betul la lelaki tuh...geleng kepala aku dengar...maleh la nak cakap pasal mampu tak mampu tu...

Tu takpe lagi...tapi yang aku tak boleh percayanya, isteri pertama dia ni boleh pula tu temankan perempuan ni gi jumpa mak andam dan stay jugak la dengan perempuan tu kat bilik pengantin...aku tengok cantik juga pun isteri pertama tu...huhuhu...bakal dapat payung emas la nanti di akhirat sana...Aku tak boleh imagine la macammana perasaan isteri pertama dia...boleh pula tu datang tengok laki dia bersanding...baik sungguh wife die tu.

Dah la, cukup-cukup la membuat ketupat ni kan...doa je la kebahagiaan diorang...Amin...

Monday, August 3, 2009

Hari Senin hari malas kerja

Bangun pagi dah rasa malas dah, tapi kena jugak gagahkan diri bangun pagi...gosok gigi, cuci muka, pakai baju...hehe merepek la pulak...tapi takpe, kelas ni sekejap je adalah 3 jam untuk budak planning, lega...pasni dah takde kelas dah...

Hari Jumaat tu lepas kelas kemi bertolak balik kampung. Dah lama rasanya tak berjalan-jalan tengok pemandangan indah sepanjang perjalanan balik tu...rutin harian kami cuma gi kerja, balik kerja, makan, tidur...kadang-kadang bosan juga rasanya tapi itulah kehidupan. Macammana nak hidup kalau tak de duit kan...Adeh, merepek lagi aku...Dari Gombak menuju ke Rawang terus ke Ipoh, sampai ke Ipoh singgah ke rumah kakak husband.

Nak dijadikan cerita, di rumah kakak tu, ada 2 orang perempuan muda, umur dalam 18 tahun rasanya, datang ke rumah menaiki motor. Dia ketuk pintu...

'tok tok tok...'
Kitorang pun menoleh ke luar rumah. Budak tu tinggi dan pemakaian tudung yang ala-ala tersenget-senget gitu, dengan muka blurrnya bertanya 'Boleh pinjam motor?'Kitorang dah mula rasa pelik dah.

Kitorang pun memanggil akak Sah yang kebetulan masa tu berada di dapur lagi. Dia keluar dan cuba menajamkan pandangannya. 'Tak boleh. Pakcik tak de.' katanya dan terus masuk ke bilik. Padahal pakcik (suaminya) ada juga kat bilik tu.

Lepas tu aku ngan hubby menyambung borak, sementara budak tu bukannya blah dari situ, dalam beberapa minit dia masih lagi tercegat di situ, dan kami pun endah tak endah pun kat budak tu...

Lima minit kemudian aku perasan dia membonceng motor kawannya, sempat lagi menoleh kat aku...

Tak lama kemudian akak Sah keluar. Dia kata 'Eh, akak tak kenal pun dengan budak tu'. Dia kata, memang kat situ selalu berlaku penipuan. Die bercerita juga, sebelum ni adalah perempuan ni, pakai smart2, pakai emas kiri kanan tangannya datang ke kampung tu, promote barang kat orang kampung kat situ. Sekali boleh pula orang yang die promote tu selamba je bagi barang kemas diorang kat perempuan tu...pendek kata, mungkin dah kena pukau la tu...

Berbalik kat budak perempuan tadi tu, kak Sah rasa yang budak tu nak tipu dia. Selamba dek je datang umah orang nak pinjam motor. Hah...manusia zaman sekarang ni...

Orang kekadang tengok orang kampung ni kan innocent, apa lagi diorang pun saja je ambil kesempatan...Kesian lak ngan orang kampung ni jadi mangsa keadaan.

OK la, cam banyak la pula aku membebel kat sini...InsyaAllah kalau rajin aku akan hupdate lagi k...

Thursday, July 30, 2009

Salam kawan-kawan...

Thanks sebab walaupun blog ni sudah tidak mengaktifkan diri tapi ada juga yang datang ye? Dah lama sangat dah rasanya blog ni silence...kenapa? ntah la, kadangkadang kerana tak de apa yang terasa ingin diperkatakan, sebab tu la silent je. Tak tau la kengkawan yang lain cemana, dah lama tak berjalan-jalan ke blog kengkawan semua.

Sekarang aku tidak lagi berada di tempat kerja lama aku, dah berhenti kerja dah kat sana. Kenapa? biasala company mana perfect kan? tapi at least kita nak la something yang membuatkan kita eager nak ke tempat kerja mesti ada korang cakap 'teruk kan?bersyukur la yani ngko dapat keje' ayau ' eleh keje tak sampai 6bulan dah merungut-rungut'. Tu nasib baik ada gak keje kalau tak de keje, tanam anggur je la aku...

Berbalik kepada cerita tadi, aku sekarang dah berpindah tempat kerja. Sekarang kerja di salah satu ipt di kl nih...uit..tak bleh la cakap kat mana. Actually, aku pun tak rasa aku boleh dapat kat tempat ni, tapi nak dikatakan rezeki...bersyukur sangat-sangat kepada Allah.

Pukul 2 ni aku ada kelas lagi, minggu kedua. Aku ni sebenarnya jenis nervous. Nak ngajar tapi dalam hati tu Allah je la yang tau. Bukannya apa, kadang-kadang time kita tengah bercakap tu, tetiba ada la budak baru masuk, rasa terganggu tak? Memang terganggu sangat-sangat. Sampai terlupa apa yang nak disampaikan. So, di hari kedua ni, aku saja je prepare notes apa yang nak disampaikan nanti. Kelakar tak, kawan-kawan...

Ye la, sebelum ni aku bukannya ada experience sangat mengajar, penahla dulu ngajar jadi tutor masa belajar dulu tapi tu pun dah lama, dah 4 tahun lepas. So, ni kena la polish balik...tu pun tau la, bukan wat lecture, masa tu pun wat tutor je...lebih kepada hands-on.

Ok la...nak makan la...dah lapar la plak...insyaAllah nanti aku akan menjelma kembali...aku harap2 juga supaya aku rajin memblogkan diri...hehehe...

Wednesday, March 25, 2009

Peringatan!!!

Erm...bebudak opis kebanyakannya dah balik, ni lah masa untuk aku menghapdate blog, kalau tak langsung la tak terbuka pun tenet nih. Ari ni aku tak nak la membebel ape-ape, cuma nak berkongsi maklumat yang aku dapat daripada email.

BACA BOLEH....TAPI PERCAYA JANGAN!!! SBB HANYA ALLAH YG LEBIH MENGETAHUI SEGALA RAHSIA LANGIT DAN BUMI........
---------------------------------------------------------------------

As'salammualaikum...

Buat sahabat-sahabat..teman-teman..kawan-kawan..saudara-saudari..dan kaum muslim muslimah yg saya hormati sekalian. Apa yang saya ingin berkongsikan bersama anda semua pada hari ini, adalah hasil perkongsian maklumat yg saya perolehi dr sahabat yang telah mengirimkan email ini kpd saya. Percaya atau tidak terpulang pada kebijaksaan anda yang dihormati sekalian. Hanya Allah sahaja yang tahu kebenarannya. wallahu'alam


[Bukti kebenaran Al Quran. Fenomena ini telah disebut dalam Quran 1400 tahun dahulu dan 1999/2000 tahun gambar itu diambil oleh NASA.]


a) Mengikut hadith umat Rasulullah akan hidup selama 1500 tahun... sekarang sudah 1439 =426 + 13 tahun hijrah... daripada ini kita ketahui kita akan bertahan dalam masa 61 tahun lagi.. Jikalau ini benar, bumi akan kiamat pada tahun 2066

b) Saintis telah menjumpai sebuah planet yang lebih kecil daripada bumi yang menghala ke bumi.. Ia telah dianggarkan bahawa planet itu akan melanggar bumi pada tahun 2014. Amerika akan cuba untuk menukarkan orbitnya dengan menembaknya dengan sebuah roket... Dan saintis juga telah menjumpai sebuah planet yang juga akan menghentam bumi... Ia dianggarkan akan melanggar bumi dalam masa 60 tahun lagi.. Dan planet ini lebih besar daripada bumi... Jikalau ini benar, dunia akan musnah pada
tahun 2065....

c) Dan dikatakan kuasa Israel akan mencapai puncaknya pada tahun 2007... Dan kuasanya akan jatuh semula dalam 14 tahun, iaitu tahun 2022, disebabkan oleh penurunan semula Nabi Isa... . Dan hadith mengatakan bahawa Nabi Isa hanya akan hidup selama 40 tahun dan dunia akan kiamat pada hari Nabi Isa wafat.. Jikalau ini benar dunia akan kiamat pada tahun 2062... Dianggarkan Bumi Akan Kiamat Antara Tahun 2062-2066...

Wallahu'alam...

Semua ini telah dikaji... Dan yang dipercayai paling tepat ialah hadith yang mengatakan bahawa umat Rasulullah akan bertahan selama 1500 tahun... Kita telah berada di bumi ini selama 1439 tahun... Cubalah anda kirakan sendiri...

Beribadatlah wahai umat Islam sekalian... Ini adalah antara berpuluh-puluh artikel di internet yg seperti ini. Dan jangan tunggu artikel seperti ini dikeluarkan baru kita nak buat amal. Benda ni dah diajar sejak kita kecil lagi. Kiamat pasti tiba. hanya orang yang leka dengan dunia shj yang akan rugi. Berhibur tidak salah tapi jangan lupa apa yang disuruh oleh Allah. Patuhi suruhan Allah dan tinggalkan yang mungkar. Semoga kita beroleh keaman dunia akhirat..sama-sama kita doakan kesejahteraan untuk semua umat Islam.

-----------------------------------------------------

Takutnya. Pelik, masa kita baru dilahirkan kita menangis sedih kerana kita baru keluar melihat dunia, tapi sekarang ni kita takut untuk kembali kepadaNya. Kenapa? Sebab kita tidak yakin apakah amalan yang kita lakukan ini mencukupi atau tidak. Ada juga orang yang takut disebabkan tidak mahu meninggalkan harta-harta, anak bini dan keluarga padahal semua ini tidak kekal buat selamanya.

Sayang kamu semua

Tuesday, March 24, 2009

Banyaknya keje nak dibuat....Arrrrghhhh....

Tetiba hari ni mood untuk menulis di blog kembali lagi. Magic apakah yang telah berlaku kepadaku setelah beberapa lama mendiamkan diri dari dunia blog nih? Entahlah, tidak diketahui sebab musabab yang pasti, cuma perasaan hari ni rasa happy sket, walaupun dihujani dengan kesibukan kerja yang melampau.

Oleh kerana kitorang balik begitu lambat semalam (kitorang sampai umah kul 12 tengah malam) bangun pagi pun aku liat betul membangunkan diri. Letih tau, tak cukup tidur. Bila di calculate, aku tidur selama 6 jam sahaja, huhu...Selalunya, aku akan cuba juga mencukupkan waktu tidur selama 8 jam. Rasanya tidur semalam lebih kepada mimpi je...tk pe, malam ni sure nak topup tidur balik. Hehehe...

Sampai je kat opis, kerja dah melambak2 dah diberikan oleh bos. Yang aku tension tu bukannya ape? Contohlah, bos A yang ni suruh team group aku untuk completekan keje yang tu, bos B pulak soh wat benda lain pulak. Kesian budak-budak team aku nih. Pressure diorang. Aku nak wat cemana, kena la pantau je benda-benda alah yang diorang wat. Aku sebagai Quality Analyst kenalah pulak buat error checking, poneng no...banyak sangat error...Adesss...

Ari ni ada pasar malam kat depan opis aku nih, so aku plan nak gi meronda-ronda dulu yer...sebelum hubby datang ni elok aku chow dulu la, kang tak sempat pula membeli-belah barang-barang dapur. Erm...actually aku teringin nak makan rojak buah, nak nengok dulu kat pasar malam tu ade tak jual. Teringat pula masa dulu di UiTM setiap seminggu memang pekena rojak buah jer...sedap...nyam nyam nyam...

Monday, March 23, 2009

Assalammualaikum semua...

Ha, teka aku di mana sekarang???Haha aku di opis hubby ni tunggu die wat keje...jadik bosan-bosan aku surf tenet cari bahan nak bagi budak2 tu keje sket. Urm...Aiseh...banyaknye keje....Uwaaaa...

Sesambil wat keje ni tetiba teringat dah lama aku tak masuk blog. Bukannya aku tak teringat kat sahabat-sahabat mayaku ini, tapi kesibukan menghalang idea untuk dikeluarkan melalui tulisan di blog nih. Pendek kata, kekeringan idea la...

Erm, tadi adik aku mesej soh tepon die balik. Dalam hati aku 'takde kredit la tu'. Tapi memandangkan aku adalah seorang kakak yang mengambil berat tentang keluarga (mesti adik aku uwek2 bila baca ni), aku pun segera menelefonnya. Ingatkan pasal apa? Rupanya dia ingin memberitahuku yang dia telah dirompak. Boleh baca di sini

Bodoh juga gadis-gadis perompak tersebut sebab merompak budak-budak baru keje. Kalau nak merompak pun jangan la alang-alang. Rompak la makcik-makcik yang penuh emas di tangan dan penuh wang di handbagnya. Barulah berbaloi. Lepas ni tak payahla kuar sorang-sorang, at least berdua. Bukan perempuan je tau, lelaki pun kena berjaga-jaga juga.

Nak cerita pasal kawan aku yang pernah dirompak. Al kisahnya, lelaki ini dengan badannya yang sasa dan ketinggian yang tinggi ala-ala model ni pun pernah dirompak di Pudu. Masa tu, di tengah kesibukan tu, kawan aku ni telah didatangi tiga orang lelaki dan mengacukan pisau diperutnya. Last-last, diorang copet wallet kawan aku ni, tinggal sehelai sepinggang. Ha...siapa kata lelaki selamat? Sama-sama kena berjaga-jaga. Time gawat cam ni, time orang banyak kena berhenti kerja ni la masa yang berbahaya, sebab masing-masing desperate untuk mendapatkan duit.

Ok la semua, lepas post entri ni aku nak makan angin dulu ke rumah korang, korang buatkan air sirap ngan biskut mayat pun takpe la, aku telah je. Hihihi...


Wednesday, February 25, 2009

Letih woo...

Minta maafla kengkawan sekalian, disebabkan kesibukan yang melampau membuatkan aku terpaksa me'limit'kan kemasukan aku ke blog ni...

Semalam lepas kerja aku menemankan husband ke Sungei Wang sebab ada probs sket ngan handphonenye tu, urm...tu la, beli handphone mahal-mahal tak ke mana pun, last-last nak jual pun tak berharga kan???Nasib baik pihak di sana format balik handphone tu, free je. Ye la, hubby baru je guna handphone tu sebulan, tup-tup ade probs lak...

Tengah berjalan tu call plak ibu. Ibu soh beli barangan gift untuk adik aku yang bakal berkahwin dalam seminggu lagi nih...Pening gak kepala aku nak kena memilih barangan yang cantik ni...apa latest update gift untuk majlis kahwin sekarang eh???Selalunya bunga telur, sapu tangan, kipas, sudu...dah blurr dah aku nih...InsyaAllah hujung minggu ni aku dah kena mencari dah ni...Korang kalau ada idea bolehla bagi kat aku eh...

Ha...tengah aku jenjalan tu juga, aku terserempak ngan seseorang...korang teka sape???si Pasa la...padahal baru tadi kat opis aku mengumpat si Pasa tuh, panjang umur dia...huhuhu...Nak nak lagi ada la sorang adik kat opis aku minat plak ngan si Pasa nih...dan inilah first time aku dengar ade orang yang aku kenal minat ngan si Pasa.

Pastu balik umah dah malam dah, kul 9.30 pm baru sampai di rumah. Letih juga meronda-ronda selepas balik dari kerja...Tido lena woo...

Tadi pagi lak, hujan...Sepanjang perjalanan dari rumah ke opis, ade 3 accident, salah satu penyebabnya mungkin pasal jalan licin la kut...Nauzubillah...Semoga dijauhkan daripada kejadian sebegitu...Amin...

Tuesday, February 10, 2009

Update aku

Beberapa hari ni tak dapat la menjengah blog, keja baru di sini sememangnya busy sangat, setiap hari kena kejar target dan setiap minggu kena submit result kepada bos...kengkadang kena stay lewat sejam dua untuk habiskan kerja-kerja yang tertangguh ni...sememangnya busy dengan routine kerja.

Nak cerita sepanjang perjalanan aku sepanjang berada di sini. Gambar-gambar kat bawah ni masa dalam perjalanan dari KK ke KL. Perasaan yang bercampur baur berada dalam hati, ye la, aku dah jadik perantau di tempat orang untuk kesekian kalinya...Untuk pengetahuan korang, gambar-gambar ni aku ambil curi-curi je, sebab aku tak pasti boleh ke tak buka kamera dalam kapal terbang ni semasa nak naik dan nak turun. Peramugari lalu je aku letak kamera kat dalam beg...susyyy....

tapi kan, ada juga orang yang menggunakan telefon masa kapal tengah landing. Aku yang patuh pada arahan ni terkejutla. ye la, ia kan akan bagi effect dengan pendaratan or radar (aku tak tau sangat). Selamba dek je mamat tu. Pastu terus kapten kapal announce suruh tutup handphone tuh...nasib baik die paham then tus die tutup handphone tuh...


Gambar di bawah ni aku ambil sepanjang balik kampung, aku ngan hubby naik tren. Tak de la best sangat pun pemandangannya, boring juga. Sesambil dengar lagu dari handphone aku lalu aku pun tertidur...amboi...ayat!!!Gambar yang last sekali tu adalah gambar yang aku ambik dah nak maghrib tu. Dah gelap dah...bosanla katakan...


Bawah ni taim aku n hubby jenjalan ke KL, ntah cemana hubby aku nak nengok kengkawan die yang tengah bertugas kat Amcorp Mall tuh. Kan ada lelong barangan artis untuk disalurkan ke Gaza, ingat tak. Kitorang gi dah lambat jugak, so artis2 yang nyanyi pun aku tak kenal. Ni sesaja je amik gambar...nak masuk ke blog. Untuk korang kan...Kat bawah tu kenal tak? Fahrin Ahmad tu...isy..hubby aku tu amik gambar curi, sebenarnya aku bukannya nak masukkan gambar ni...buat malu jer...hiiiiii....

actually, masa ni fahrin n scha tengah nak membayar parking kereta sekali ramai orang nak bergambar ngan diorang. Scha memang real cantik lagi life daripada kat tv tu...Pandai fahrin ni mencari, erm..asenye die memang sukakan orang yang tinggi lampai, kurus dan chinese look. Betulkan???hihihi


Bawah ni pula taim anak buah aku bagi makan itik ...Comel betul nengok itik-itik tu berjalan berkawanan dan beratur nak makan...hihihi...yang kat bawah sekali tu la owner itik tu, dah masuk asrama dah pun. Terpaksa la mak dia lak ambil alih tuk bagi makan itik2 tuh...bertuah betul...

Bawah ni pula mainan yang baru dibeli oleh hubby aku. Kapal terbang ni boleh ditukar kepada robot. Rega 200++, layankan jer laa....

Okeh la, baru je masuk 2 minggu bekerja nih kena la nampak menyungguh sket. So tak boleh amik masa banyak kat blog lagi nih, sori sangat ye, ada masa aku tetap akan cuba berjalan-jalan ke blog kalian...Keje aku tak pandainye abis-abis lagi, walaupun setiap hari aku akan balik lambat sket tuk perabis kerja...alahai, nak wat cemana kan...terima je la dengan hati yang redha.

Wokay, aku kena gi dulu nih....bubye...

Wednesday, February 4, 2009

Bermulalah episod baru

Bekerja di sini segala-galanya baru bagi aku. Pertamanya, di ofis lama aku takde punch card, kat sini ada, kalau kat sana, nak kuar pun sesuka hati aku jer, tapi kat sini kena guna kad. So, kat sini aku jadi lebih berdisiplin dengan kerja.

Perbezaan yang lain, kat opis lama aku sumenye orang Cina, tapi kat opis ni sumenye Melayu, kecuali bos je orang Cina. Jadi memang la environment kerja tu lain sangat. Kalau orang Cina ni time kerja tu senyap je, tapi kalau orang Melayu ni, taim kerja ni ada je suara-suara orang berborak sambil membuat kerja...korang jangan marah yer, ni hasil daripada pemerhatian yang telah aku jalankan sejak beberapa hari bekerja di sini.

Aku sangat-sangat bersyukur kerana tidak menanam anggur lama, ni dah kerja ni senang la aku sebab kalau guna duit sendiri nak berbelanja pun bebas je, kalau guna duit suami pula rasa tak best, rasa bersalah je...ye la, kesian dia cari duit then kita tak boleh la spend sesuka hati. Bagaimanapun, aku tetap berbelanja dengan berhemah, apa lagi dengan kegawatan dan keadaan kami yang baru nak memulakan hidup baru di tempat baru.

Malam ni hubby ajak untuk menonton cerita Ong Bak, die kata best. Aku kurang sket la kalau nak tengok cerita ala-ala bergaduh ni, abis cerita tu mungkin dalam kul 11 pm. Tak pe la, hentam je la aku tidur kat panggung wayang tuh...hehehe...

Ok la...nak mula kerja dah ni...dah kul berapa dah ni...pasal upload gambar tu still tak sempat lagi nak satukan gambar-gambar tu dalam satu image...tengok la sabtu ni kut. InsyaAllah...ok guys, selamat bekerja semua...

Monday, February 2, 2009

Menjenguk blog sekejap

Salam korang sume...

teka aku kat ne sekarang ni??? Ha, aku sekarang menumpang tenet kat tempat keje dah. Syukur alhamdulillah duk umah cuma 15 hari jer, kalau lagi lama mau tak mati kutu. Terima kasih sesangat kepada kengkawan yang turut sama mendoakan keberhasilan aku untuk mendapat keje nih...sayang korang...

ok la, nanti next post aku nak tunjuk gambar-gambar sepanjang pengembaraan aku bercuti selama 15 hari nih...jangan tak tau, aku sentiasa memastikan kamera sentiasa berada di sisi, hanya untukmu...mmmuaahh...

Wednesday, January 21, 2009

Aku kembali lagi

Salam kengkawan sekalian, thanks sebab selalu jenguk-jenguk blogku kat sini eventhough owner blog nih tak online pun. Erm, nak wat cemana kan...sekarang ni aku tengah menumpang online kat opis kawan aku, sesaja jalan-jalan kat sini nak amek cek yang dah tertangguh sejak sekian lama iaitu sejak 2006. Percaya tak??? Aku sampai dah naik lupa dah pasal cek nih...hihi...

Esok aku dipanggil interview di salah sebuah company di Petaling Jaya, doakan aku supaya dapat kerja tu ok... sebenarnya aku sekarang takde la pentingkan sangat tentang gaji, yang pentingnya biarlah setimpal dengan qualification dan pengalaman yang aku ada, itu dah cukup memadai...lagipun, kalau duduk rumah pun, kepala aku ni terasa jam bebenor, macam-macam juga kerja mencuci rumah, mop lantai, masak sampai aku dah tak tau nak buat apa dah...

Semalam nengok berita kat tv3, nampak sangat Bush yang mengaku nak jadi Presiden Perang sebelum menjadi Presiden dahulu telah turun dari takhta kerajaan dengan tahap kemaluan yang melampau, yang paling ketara tentang wartawan yang membaling kasut saiz 10 inci itu kepada Bush, tapi terror gak Bush sebab berjaya mengelak balingan tersebut...ni Osama ni taktau la, walaupun sebaik cemana dia, tapi apapun die tetap tak boleh sehingga melampaui polisi kerajaan sedia ada. Sekarang kita hanya boleh tunggu dan lihat je la, harap-harap Presiden Amerika yang baru ni lebih baik daripada presiden sebelum ini.

Lupa pulak nak cerita. Semalam di Puncak Perdana, on the way aku nak pergi PKNS, aku dapati ada sebuah kereta yang hangus di tepi jalan. Aku pelik la juga kenapa kereta tu diletakkan di situ, apakah ia sebuah kereta lama atau etc. Rupanya, bila hubby aku balik, die cerita pasal accident tu baru malam semalam terjadi, kereta tersebut meletup dan didapati seorang ibu dan anaknya berpelukan mati. Mengikut ceritanya, kereta Kancil tersebut turun dari bukit bertembung dengan kereta Kelisa sepasang kekasih dari arah bertentangan. Kemudian kereta Kancil tersebut berpusing-pusing dan meletup. Innalillahi wainnailahi rajiun...Kat kawasan ni kan kawasan baru, memang kena berhati-hati lebih sikit lebih-lebih lagi kalau drive di malam hari. Dah la gelap semacam jer, kat certain area je ada lampu. Dulu-dulu, ada kawan hubby aku penah terserempak dengan hantu kat satu simpang tuh. Takut tak??? Hehehe...

Ok la kengkawan sekalian, nanti aku akan mengupdate lagi blog nih. Cuma tak tau bila...Sori sangat dengan kengkawan sekalian andainya aku tak sempat untuk berkunjung ke blog u all...Bubye...

Tuesday, January 20, 2009

Aku sudah berada di sini

Buat kesekian kalinya, hari ini aku telah pun berada di tanah besar Semenanjung. Nampaknya mungkin aku telah ditakdirkan untuk menetap di sini, buat sementara waktu. Walau macammanapun perancangan yang telah kita buat, ia hanyalah perancangan kita sebagai manusia semata-mata. Akhirnya Allah juga yang menentukan hala tuju kita di dunia ini. Setelah berusaha, kita perlu redha dan bertawakal dengan kehendaknya. Mungkin ada hikmah di sebaliknya, mana kita tahu kan???

Erm, sekarang ni aku berada di cc di suatu tempat di PKNS, tempat dulunya aku selalu berkunjung ke sini dengan kawan-kawan. Aku ke cc semata-mata untuk melawat blogku ini, rindu sungguh untuk berblog, sememangnya aku adalah blogger yang tegar...:). Aku juga rindu untuk menjengah mendengarkan khabar dari blog-blog kengkawan, jika ada masa aku akan berjalan-jalan ke blog kengkawan ok...

Aku di sini, sebagai penganggur yang kehormat, berasa sungguh bosan duduk di rumah seorang diri. Tu baru sehari terperuk kat umah, belum lagi hari-hari seterusnya. Apa lagi yang kubuat, lepas buat sarapan, kemas-kemas rumah sikit, basuh baju, tengok tv, serasa berserabut sungguh kepala otakku. At last, aku capai handbag untuk berjalan-jalan membuang masaku di luar. Actually bukannya best pun, dah la kena jalan-jalan sensorang...erm...nak wat cemana, nak jumpa kengkawan, sume dah ada komitmen masing-masing kan???

Sebenarnya, aku nak jugak upload gambar-gambar yang best yang telah aku ambil semasa dalam perjalanan ke sini, tapi tertinggal pen drive la pulak. Apa pun kengkawan sekalian, doakan aku yang terbaik ok...semoga aku mendapat pekerjaan yang sesuai buatku... Amin...

Wednesday, January 14, 2009

Entri terakhir sebelum ke sana...

Tak sangka cepat betul masa berlalu...esok dah nak fly. Semalam, tengah duk sibuk membuat kerja mengedit kerja-kerja nihLight Bulb, tetiba kat meja aku diletakkan benda nih...


Ms Leung tepuk belakang aku, terkejut gak aku bila dia menghulurkan present iaitu sebuah buku resipi 'Eat for Heath by Gina Steer', aku snap kat umah baru tepek kat sini...Die kata 'boleh try memana recipe yang best, semuanya yang baik untuk kesihatan, jadi bolehlah masakkan untuk husband'. Boleh tu die terfikir camtuh...baiknya diaGoofy

Terharu juga aku, pastu ada lagi kalungan cina cam kat bawah ni, Ms Leung kata maksudnya 'Kaya Raya'. Bravo!


Nampaknya bos dah mula bersedih kerana satu-satunya staff Melayu 'kesayangannya' Blushy 2akan meninggalkannya tidak lama lagi. Apa boleh buat bos, aku pun ada life gak nak kena teruskan. Ni dah kali ke 4 dah aku menangguhkan pemergianku, untuk siapkan kerja-kerja ni...ye la, susah gak nak carik orang baru dan buat kerja yang aku buat...actually aku memang nak abiskan juga kerja-kerja ni sebelum berambus, tapi apakan daya, project duk delayed jer...memula expected project ni abis bulan July tahun lepas, then extend bulan October, extend lagi bulan Disember, ni taktau nak extend ke bulan apa lagi, maleh aku nak amik tau, yang penting sekarang, aku nak memblahkan diri. Tu la kan, dah sampai seru nak berenti. Masa nak minta keje dulu bukan main la tak sabar nak mula kerja, tapi sekarang ni tak sabar pula nak berenti...

Nama je dah nak pindah satu barang pun belum lagi aku masukkan ke dalam beg. Gini la suka buat last minute...Takut ada pape yang penting la aje ketinggalan nanti, kan ke payah terpaksa soh adik aku ni mengepos pula, mahal lak tu adik aku charge harga pengeposan tuh, lagi mahal dari harga pos laju. Dia kata, 'penat tu... adik yan kena bangun pagi-pagi gi pos surat kakak' I've Got Itbijak betul kan, pandai carik duit. Hehe...malam ni aku kena habiskan proses pengemasan barang, rasanya tak banyak mana pun barang yang nak dibawa tu...Ummm

Tuesday, January 13, 2009

Entri sebelum ke sana...

Salam...sudah beberapa hari aku tidak menulis apa-apa entri, di samping tak ada ideaSmileyCentral.com, aku juga terpaksa menyelesaikan something kat tempat kerja, supaya orang yang ganti tempat aku ni tak la kalut sangat mencari-cari data...sebab dah nak berhenti kerja dan berhijrah pula di tempat orang. Semoga penghijrahan ini membawa 1001 sinar buatkuSmileyCentral.com...

Happy Birthday yang ke 33 juga buat kak Azza...semoga dirahmati Allah dan dilindungi olehNya sentiasa...Semoga impianmu menjadi kenyataan....

Thursday, January 8, 2009

Bagaimana memikat hati si dia???

Ni nak share satu video klip, tapi dinasihatkan, mereka yang closed minded, mempunyai otak kuning atau biru atau mereka yang tidak menerima mesej yang boleh menyebabkan salah faham, sila jangan membukanya, okeh...Thanks guys...



Rumusan untuk menawan hati wanita adalah;

1) Hanya lelaki yang bijak dan romantik boleh mendapatkan wanita seperti yang diimpikan.
2) Tidak perlu terlalu terburu-buru dalam melakukan apa-apa urusan, relax, ambil masa dan sabar
3) Bawakan kepadanya hadiah yang mengejutkannya pada bila-bila masa
4) Perlu melangkah dengan penuh bergaya dan konfiden, elakkan daripada terlebih yakin... jangan hipokrit la pulak...

p/s : best la kalau camni, boleh dapat anak sorang satu tahun...

Wednesday, January 7, 2009

Menjawab tag lagi

Oleh kerana takde idea nak menulis jadi arini nak menjawab tag la...Dua tag dicombine dalam satu entri ok kan???Waving

Tag 1 : dari eiyda dan bb

Peraturan untuk menerima award ini ialah:

1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.
2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag).
4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.Add Image
5. Jangan lupa melawat blog kawan anda dan meninggalkan komen yang menyatakan mereka telah di tag

b) 10 fakta/hobi aku....

Fakta atau hobi yer...ni memang mengambil masa agak lama untuk menganalisis diri sendiri...

1) anak sulung daripada empat orang adik beradik

2) suka tengok cerita hantu dan misteri...ANNOUNCEMENT! siapa nak gi nengok wayang cite antu sila ajak aku okeh!!!

3) suka kepada alam semulajadi, suka jalan2 di kaki gunung, air terjun, tepi pantai

4) tak suka bershopping. Laki aku lagi terror dalam bab-bab bershopping ni dari aku...tapi kalau nak beli something tu, sanggup pusing-pusing shopping complex, sanggup lak tu tak yah beli pape kalau benda tu tak dapat dijumpai, heh, penat je sesiapa yang nak menemani aku bershopping la..

5) sensitif dan suka study pasal something, tak kirala analyse perangai orang ke atau nampak benda pelik-pelik ke, pastu aku try to imagine. Contohnya perkataan bubut...perkataan ni adalah slang sabah bermaksud kejar, tapi perkataan tu macam pelik jer aku nengok...heh...BUBUT...cemana diorang ble create perkataan tersebut belum lagi aku dapat pastikan...Ignoring You

6) suke nengok cite Hindustan, especially yang sedih-sedih, pastu nangis...hah...untuk release tension...

7) tak suka mimpi pasal seseorang tuh, buat aku terfikir-fikir je

8) suka makan macdonalds especially prosperity burger...tapi tatau la sekarang ni kan tengah panas isu boikot...jadi aku tak jadik nak menjamah lagi burger favourite aku nih...

9) Aku suka berfikir semua probs sekaligus, jadi aku mudah migrain, ada orang tu selalu nasihatkan aku supaya fikir satu-satu, jadi tak semak kepala hotak nih..

10) aku tak suka lipat kain. kalau jadi tukang cuci tu senang je, masuk je kain-kain tu dalam washing machine dan jemur, tapi tang lipat kain tuh, alahai, kalau boleh sume aku nak sangkut je..

c) 10 org yg bertuah

Erm...nak tag ke ye???Okeh la, kite senaraikan kat bawah ni yer...kalau dah penah jawab takyah la ok bebeh...

1) Ros
2) Eiyda
3) Tera
4) SriSufi
5) Misya
6) Yan
7) rama-rama
8-10) sesapa nak jawab tag nih...


Tag 2 : Juga dari bb

1. Pernah menyambut tahun baru?
pernah jugak la...

2. Tempat yang anda selalu pergi untuk menyambut tahun baru?
di klcc, dataran shah alam dan di rumah

3. Apa yg anda buat di pagi tahun baru?
bangun awal dan berfikir tentang azam baru

4. Apa yg anda suka apabila tibanya tahun baru?
erm..sedih sebab usia pun dah meningkat, dan juga beberapa impian yang ingin dicapai terpaksa diextend ke tahun depan...

5. Anda percaya dengan azam tahun baru?
percaya, yang penting usaha dan tawakal...

6. Senaraikan 3 orang yang ingin anda dekati tahun baru neh
mana ble bgtau...malula...

7. senaraikan 3 org yg anda ingin singkirkan tahun baru neh
satu jer, orang yang suka cakap ikut sedap mulut

8. Pernah tak azam tahun baru anda tercapai?
ada...

9. Azam anda tahun lepas (2008)
ada yang dapat dicapai dan ada yang tidak berjaya

10. Azam anda tahun baru ( 2009 )
semoga dapat dicapai sebaiknya, Amin

11. Senaraikan 7 org penerima hadiah tag ini

sama seperti di atas, ada ok kengkawan???

1) Ros
2) Eiyda
3) Tera
4) SriSufi
5) Misya
6) Yan
7) rama-rama

Yeyeh...dah abis jawab dah..takde hutang tag lagi...Bouncy 3

Sunday, January 4, 2009

Korang suker robot tak???

Ada tak sesiapa yang minat dengan robot, dah besar-besar pun, walaupun dah boleh jadik bapa budak pun masih lagi berminat untuk bermain robot???Disappointed 2

Robot bukan sebarang robot, ni robot mahal nih...rega beratus as a collection untuk kepuasan diri sendiri...pakwe aku minat gile tapi rege mak oi mahal kemain. Di bawah ni beberapa collection pakwe aku.


Mula-mula dulu aku memang kureng dengan hobi pakwe mengumpul robot-robot seperti Gundam, Transformers, Mutiara Naga tuh, etc...Ye la, dahlah dengan reganya yang mahal, taim keluar dating pun mesti ajak aku masuk kedai robot, lama pula tu menilik robot-robot tuh...jenuh aku tunggu...Bow Down Before You pastu gi lagik kedai lain. Duk perati la ke'smooth'an, cantik tak cantik, local ke tak...mana dia nak yang local ni, dengan rega yang murah pastu material pun lembut, etc...Tapi takpe lah, nanti dah ada anak kang tak payah susah-susah lagi beli mainan etc, bagi jer die robot-robot yang dah ada nih...Laughing 1(Nangis tak berlagu la pakwe kang)

Friday, January 2, 2009

Pos laju yang hampeh...

Salam semua...hari ni dah 2 Januari 2009 kan...cepatnye masa berlalu, teringat lagi suatu masa aku berlari-lari anak di gigi air bermain-main ombak di persisiran pantai nan indah itu...huhu...merepek lakAnnoyed And Disappointed

Awal pagi sebelum gi keje, gi post office dulu ambil parcel yang hubby antar sabtu lepas, pos laju tau...hubby dah track number code die tu bagitau yang parcel tu dah sampai kk sejak hari ahad lagi, maknanya sehari jer parcel tu ambil masa dari untuk sampai ke post office kk dari kl tuh...senin cuti kan, aku paham la...aku tunggu-tunggu lagi hari selasa dan rabu...tapi tak sampai-sampai juga..hubby aku dah tension dah sebab parcel tu sebenarnya berisi sim card line baru yang dibelinya, untuk kami bergayutan macam tarzan kat teponCouples...Laki aku risau gak la dah la sim card tu line, kut kut la tetiba ada orang terkidnap sim card tu dan guna sekali bil laki aku yang kena bayar, naya...

Nak dijadikan cerita, awal pagi sebelum pukul 8.oo pagi lagi aku dah terconok kat depan bangunan pos laju. Aku masuk dan terus memberikan tracking code parcel tersebut. Aku cakap 'Cek tracking code tu bagitau hari Ahad lagi dah sampai parcel tu nape tak sampai-sampai lagi?' pas tu die cakap 'Ahad cuti', aku lak balas 'Ahad dan Isnin memang cuti tapi hari Selasa dan Rabu kan tak cuti?'. Pas tu die diam dan masuk ke dalam ruang penyimpanan kat belakang...sesambil menunggu aku membaca novel jap...

Lama gak aku tunggu tu dekat setengah jam baru die kuar...aku tanya di mana dia jumpa parcel tu... pas tu die cakap 'Parcel ni dah dimasukkan ke dalam bungkusan yang tak dapat dihantar, jadi sebab tu kena punggah banyak barang yang lain dulu'. Aku terkejut. Aku tengok alamat dah ok. Aku tanya lagi 'napa tak dapat antar?' dia jawab 'sebab banyak barang lain yang kena dihantar'. Pas tu aku cakap ' abis barang saya ni bukan barang yang kena hantar ke? barang ni pun bayar jugak, kan'. Dia diam je...Pas tu aku blah dari situ...

Isy...geram betul aku rasa. Abis kalau cam gini la kerja memang teruk la...entah-entah banyak lagi barang-barang lain yang senasib dengan aku...mungkin sebab barang-barang lain yang dihantar lebih mahal kut kos die dari barang aku nih, RM10, tapi tu kan dah memang tugas diorang...apesal pula nak main pilih-pilih pulak???Oh Jeez


p/s : Sori la kepada mereka yang bekerja kat bahagian pos laju kalau terasa yer..aku cuma nak meluahkan perasaan panasku ni aje...

Thursday, January 1, 2009

Tag lagi...Layanzzz...



Aku telah di tag oleh Farina...soalan dia ni mencabar minda aku untuk berfikir, kengkadang jawapan 1 sama pula ngan jawapan 2 tuh...takpe la, dengan penuh sporting mortingnya aku layannn...

Tag 1 : TAG Farina

7 ciri wanita/lelaki idaman anda
baik
- setia kepada yang satu
- menepati janji
- boleh membuat aku ketawa
- 'tahan tukul' mendengar masalah aku
- tidak kasar
- boleh bertolak ansur

7 org yg penah anda minati seumur hidup
- pernah tu bolehla jugak dilistkan tapi bukanlah seumur hidup pun...
erm...pikir dulu yer...
- syg
- abg
- enai
- shah rukh khan
- hritrik roshan
- saif ali khan
- leonardo dicaprio

7 perasaan sekiranya keluar ngn org yg anda minati
- seronok
- bahagia
- happy
- malu-malu kucing
-buat dia malu-malu kucing jugak
- tetiba jadi bukan diri sendiri pulak...tak elok tul
- tadek idea lak

7 tempat istimewa yang ingin dilawati bersama pasangan
-langkawi
- tidur di chalet kat kaki gunung kinabalu tuh...best
-genting highlands (tak berape sejuk sangat dah, tapi bolehla untuk main macam-macam)
- bali
- paris (ni kalau duit dah terlebih-lebih la)
- london (pun kalau duit dah terlebih-lebih)
- venice (juga kalau duit dah terlebih-lebih)

7 barang istimewa yg akan dihadiahkan kpd pasangan
- 7 dulang hati nyamuk
- 7 tempayan mata kucing
- jambatan emas dari sabah ke perak
- 7 dulang jantung pisang
- 7 baldi darah ayam
- 7 dulang kaki ayam
- 7 pasang selipar jepun

7 tajuk lagu yg akan anda nyanyikan utk psgan
alamak...aku ni bukannya taik muzik, dengar-dengar je tapi tajuk dan nama artis pun xtau...untuk menjawab soalan ni aku nak refer muzik list aku yang dah lama tak dengar tu...
-wanita
- wanita yang kau pilih
- cinta seorang teman
- My Heart
- Goyang Inul
- Sedang Ingin Bercinta

7 org yg hendak di tag
seorang aje la dan the only : Yan
nak tengok kali ni berjaya tak nak mengetag yan nie...hehehe




Tag 2 : Purse

Tag ini dihantar oleh Yan dan Tera, soalannya takde la complicated sangat cam soalan-soalan lain yang panjang lebar sampai 2 km.Teethy

1)Snap the picture both inner and outer of your wallet
2)Introduce the wallet brand,price and where you buy
3)take out whatever its inside your wallet (at least 5 pictures)
4) Snap the picture of the wallet and yourself
5)Tag another 5 person

Ni la purse aku...Pandangan luaran

Pandangan dalaman

Ok...Jenama purse ni Bonia, aku dah pakai purse agak lama dah, sedar tak sedar dah tiga tahun. Dulu-dulu aku selalu beli purse yang rega die RM30 ke bawah, SmileyCentral.com tapi selalu rosak la, cepat jer koyak...asenye paling-paling pun sebulan jer tahan pakai, pastu k.o. Purse ni aku beli adalah seratus lebih, tak ingat berapa exact rega dia laa...apapun, aku memang berpuas hati dengan purse aku nih...

Pastu aku beli lagi purse, untuk saja-saja la boleh tukar-tukar ngan purse nih, aku beli purse jenama Guess, tapi oleh kerana aku dah sedap sangat menggunakan Bonia lama aku nih, daripada terperuk kat dalam lemari tuh, berhabuk, jadik aku pass je la purse baru aku tu kat adik aku...Terlompat-lompat dia kesukaan apabila menerima purse itu...

Ni sume barang-barang dalam purse aku. Untuk pengetahuan, aku memang tak de dan tak menggunakan kredit kad...hukhuk...pas tu ada ic, lesen, bank cards, kad klinik, pas tu yang tak disangka jumpa pula alamat cousin aku, alamat opis husband aku, gambar ukuran pasport aku ngan abg aku, bonuslink card yang tak pernah lagi diguna, kad mpp laki aku taim die belajar dulu, JUSCO card yang dah expired (hahah) dan juga ibu duit sehinggit...


nanti-nanti jer la tag nih, coz ramai orang tengah sonok-sonok bercuti...hahSmileyCentral.com

Sekadar Hanya Cetusan is Proudly Powered by Blogger

Sebarang komen layangkan ke pumpkin254[at]gmail.com